Sök

Stora biltvättarhelgen – var tvättar du din bil?

Dags att vårstäda bilen. I helgen är det stora biltvättarhelgen och vi påminner om att inte fultvätta din bil. Tvätta den på en biltvätt - i en "gör det själv hall" eller i automattvätten. På så sätt gör du en stor insats för miljön.

Visste du att…

  • vi svenskar tvättar bilen över 30 miljoner gånger per år. 
  • hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan.

Skölj inte ned giftiga ämnen

Biltvätt på gatan innebär att svårnedbrytbara ämnen som olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester, rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Det är ämnen som är skadliga för både människan och miljön.

Det är lätt att tvätta rätt!

För att inspirera oss alla att tvätta bilen rätt finns den årliga Stora biltvättarhelgen. Den är nu till helgen, den 27-28 april. Men självklart är det viktigt att du tvättar rätt, alla dagar, året runt.

Biltvätt är bäst
I en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall finns oljeavskiljare och bra reningsutrustning som tar hand om stora delar av föroreningarna från tvättvattnet. Och du, spruta inte på eget avfettningsmedel innan du kör en biltvätt. Det försämrar biltvättens egen reningsanläggning.

Använd miljömärkta produkter

Vaxa gärna bilen
Med ett vaxlager på bilen blir den lättare att hålla ren. Smuts fastnar inte lika lätt och du slipper använda extra starka rengöringsmedel.

Tack för att du tar hand om vårt vatten.