Sök

Nu kranmärker vi vår verksamhet

Den 22 mars varje år firas Världsvattendagen. Vi vill uppmärksamma dagen genom att slå ett slag för Faluns goda vattenkvalité. Det gör vi genom att kranmärka hela vår verksamhet.

Initiativet till dagen startade på FN:s miljö- och utvecklingskonferens i Rio 1992. Målet är att uppmärksamma värdet av rent vatten och verka för hållbar användning av vatten. I år lanserar Svenskt Vatten hållbarhetsmärkningen Kranmärkt i samband med Världsvattendagen. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder kranvatten.

Svenskarna dricker mycket flaskvatten
Sverige tillhör de bästa i världen när det gäller kranvattenkvalitet, ändå dricker svenskarna mer flaskvatten idag än för åtta år sedan enligt statistik från Svenska Bryggerier. Att minska användandet av flaskvatten ger positiv påverkan på miljön genom mindre koldioxidutsläpp och färre plastförpackningar.  

– Genom att kranmärka vår verksamhet använder vi endast kranvatten på våra arbetsplatser och externa konferenser. Det är en enkel miljöinsats och vi är stolta över vårt goda, närproducerade vatten. Självklart ska man i första hand dricka det som finns i kranen för det är det mest hälsosamma du kan dricka, säger Johnny Ström, Driftansvarig Produktion dricksvatten.

Inspirera andra verksamheter
Johnny hoppas också på att inspirera flera företag att ansöka om att kranmärka sina verksamheter.
– Det är en enkel åtgärd som minskar företagets miljöpåverkan och stärker hållbarhetstänket, säger han.

Så här gör du för att bli Kranmärkt:
Vill du också visa att din verksamhet tar ställning för en bättre miljö?
Kontakta Svenskt Vatten genom att maila kranmarkt@svensktvatten.se
Berätta om din verksamhet och vad ni vill kranmärka och varför. 

Läs mer på Svenskt Vattens hemsida