Sök

Många sätt att minska plasten

Den senaste tiden har plast och konsekvenserna av vår plastanvändning diskuterats alltmer. Främst har det handlat om plastkassar och annan plast vi kan se, men också om så kallade mikroplaster.

Mikroplaster är små plastpartiklar, mindre än fem millimeter i diameter. De kan bland annat finnas i tandkrämer, hudkrämer, kosmetika och kläder. Tvättar du till exempel en fleecetröja kommer mikroplaster att följa med ut i avloppsvattnet. Tyvärr klarar reningsverken inte av att hantera alla mikroplaster. I slutänden hamnar plasten i haven, sedan i fisken och till sist på vår tallrik.
Mikroplaster utgör den största andelen av allt plastskräp i världshaven.

Falun och haven
Som konsument finns det ganska många saker du kan göra för att minska plasten i haven, berättar Hanna Bergman, hållbarhetschef på Falu Energi & Vatten.
– Eftersom vi i Falun har en bit till närmaste hav kan det vara knepigt att se kopplingen mellan vad vi gör och hur haven mår. Men i naturen hänger allt ihop. Därför finns det all anledning för oss att minska vår plastanvändning, säger Hanna Bergman.

Rädda haven – det här kan du göra
Ta med en ryggsäck eller tygkasse när du handlar.

I början kanske det känns ovant eller snålt, men tänk på att du gör en insats varje gång du inte köper en plastkasse. Har du glömt ryggsäck, köp hellre en papperskasse. Och om du behöver plastkassar till ditt brännbara avfall är det bättre att du köper avfallspåsar på rulle. De är tunnare än butikernas påsar och det behövs mindre plast för att producera dem.

Välj miljömärkta hud- och hårvårdsprodukter, tandkräm och smink.
Miljömärkta produkter är fria från mikroplaster. I många andra produkter kan du däremot hitta ingredienser som polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon. Det innebär att produkten innehåller plast – välj bort.

Välj andra material än plast.
Oftast finns det bra alternativ till plast, till exempel matlådor i glas eller plåt och träningskläder i bambu eller ett annat naturmaterial. Hellre en ulltröja än en fleecetröja och hellre en saftflaska i glas än en i plast, och så vidare.

Tvätta smart.
När du tvättar syntetiska kläder lossnar mikroplaster. Om du fyller maskinen och använder flytande tvättmedel minskar du friktionen och färre fibrer lossnar, likadant om du sänker temperaturen och kör kort tvättprogram. Du kan även använda en särskild tvättpåse som samlar upp mikroplatserna. Tänk också på att inte tvätta i onödan – du kanske inte behöver tvätta hela plagget för att få bort en liten fläck.

Se till att plasten återvinns.
Förpackningar i hårdplast och mjukplast ska lämnas till förpackningsinsamlingen vid återvinningsstationerna, inte sorteras som brännbart.

Plocka upp ditt skräp.
Godispåsar, fimpar och annan plast som du tappar eller slänger på marken försvinner inte. Istället blåser skräpet iväg och hamnar så småningom i ett hav eller en sjö. Djur kan äta skräpet eller fastna i det och dö en plågsam död.

Mer information
Tio sätt att slåss mot plasten i haven (Naturskyddsföreningen)
Tio tips: Så förhindrar du utsläpp av mikroplaster (Aktuell hållbarhet)
Ditt hav (Håll Sverige rent)
Film: Sumpen och Erik återvinner plast (Falu Energi & Vatten)