Sök
Johnny Ström håller i ett dricksglas med vatten

Kalk är nyttigt för kroppen

Faluns dricksvatten är medelhårt och det kalk som dricksvattnet innehåller är nyttigt.

Vi får en del frågor om Faluns dricksvatten och om det kan vara bra att det innehåller så mycket kalk.

Svaret är att Faluns dricksvatten inte innehåller så mycket kalk att det blir hårt, bara medelhårt. Många platser i Sverige har betydligt hårdare vatten. Och dessutom är kalk nyttigt!

Livsnödvändiga ämnen

- Det är nyttigt för kroppen med kalk (kalcium). Genom att dricka kranvatten får du på naturlig väg i dig många livsnödvändiga ämnen, bland annat kalcium och magnesium. Kranvattnet är det mest kontrollerade livsmedel vi har. I Falun är kvaliteten hög och uppfyller Livsmedelsverkets alla krav. Vi på Falu Energi & Vatten är stolta över att leverera denna färska, nyttiga och närproducerade törstsläckare, säger Johnny Ström, Driftansvarig Produktion dricksvatten.

Hårdhet, kalk och magnesium

Vattnets hårdhetsgrad mäts i tyska grader (°dH) och är ett mått på innehållet av kalcium och magnesium. Vattnet är hårt vid 10 °dH och mjukt under 5 °dH.

Många Falubor får idag sitt dricksvatten från Lennhedens vattenverk och i det grundvattnet finns just mineralerna i den mängd att dricksvattnet blir medelhårt, ca 7,8 °dH. Här hittar du hårdheten vid de övriga vattenverken.

Kalkfläckar

Behöver du ta bort kalkbeläggning från till exempel diskbänken, använd gärna citronsyra, och till grövre rengöring ättika.