Sök

Sluta fultvätta bilen

Är du 1 av 5 svenskar som fultvättar bilen? I helgen den 22-23 april vill vi, tillsammans med branschorganisationen Svenskt Vatten, uppmärksamma dig på hur du tvättar bilen på rätt sätt.

Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att sprida goda tvättråd arrangeras en nationella biltvättarhelg en gång om året. Om du fultvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Väljer du biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö.

Några råd till dig som planerar att tvätta bilen i helgen och alla andra helger:

Biltvätt är bäst
I en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall finns oljeavskiljare och bra reningsutrustning som tar hand om stora delar av föroreningarna från tvättvattnet. Och du, spruta inte på eget avfettningsmedel innan du kör en biltvätt. Det försämrar biltvättens egen reningsanläggning.

Vaxa gärna bilen
Med ett vaxlager på bilen blir den lättare att hålla ren. Smuts fastnar inte lika lätt och du slipper använda extra starka rengöringsmedel.

Använd miljöanpassade produkter
Även om biltvätten tar hand om det mesta av kemikalierna på utsidan av bilen så är miljöanpassade produkter (gärna märkta med Svanen eller Bra Miljöval) att föredra när du gör rent insidan. Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Mer information finns på Svanens webbplats, www.svanen.se. Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Läs mer på deras webbplats, www.naturskyddsforeningen.se.

Och du, det finns mycket som du kan göra under tiden som du tvättar bilen. En hälsning från flera svenska instagrammare: