Sök
Vita moln mot blå himmel

Garderobsrensning bra för klimatet

En färsk undersökning från Avfall Sverige och Tradera visar att det går trögt med omställningen till en mer hållbar modekonsumtion. 72 procent av oss köper mer kläder än vi behöver och i många fall använder vi mindre än hälften av plaggen i garderoben.

Enklaste sättet att slippa onödiga klädköp är att rensa garderoben så du får koll på vad du redan har. Avfall Sverige tipsar om hur du tar itu med en överfull garderob:

  • Rensa mycket och ofta! Dela in de utrensade plaggen i en hög med sådant du kan sälja vidare (märkesplagg, knappt använda plagg, fina vintageplagg) och en hög med sånt du kan skänka bort.
  • Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Rensa varje gång du byter säsong.
  • Osäker på vad som inte används? Testa att hänga alla galgar åt fel håll i garderoben. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det, vänd galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.

Vad spelar det för roll?
Kläder och textilier har stor miljö- och klimatpåverkan. Visste du till exempel att det krävs 29 000 liter vatten för att göra 1 kg bomull? Vill du bidra till minskad klädkonsumtion, handla helst second-hand. Och om du handlar nytt, tänk kvalitet och inte kvantitet.

Lämna till återvinning
På återvinningsstationer och återviningscentraler finns särskilda behållare för kläder, textilier och skor. I augusti avslutar Myrorna sin insamling, men andra organisationer fortsätter att ta emot hela och rena kläder och skor.

Mer information
Avfall Sverige
Koll på konsumtion (Falu kommun)