Sök
Man i arbetskläder gräver med händerna i en säck med jord.

Från matavfall till trädgårdsland

Alltfler upptäcker möjligheten att köpa återvinningsjord vid Falu återvinningscentral på Ingarvet.

-Jorden är en restprodukt från vår verksamhet och vi vill gärna att den ska komma till nytta, säger Hanna Bergman, hållbarhetschef på Falu Energi & Vatten.

Inget rötslam

Falu Energi & Vattens återvinningsjord består av kompostmull blandad med torv och sand. 

– Kompostmullen kommer från matavfall. Det gör att det kan finnas små bitar av plast och papper i jorden som man får plocka bort, till exempel delar av klisteretiketter från frukt, förklarar Hanna Bergman.

En vanlig missuppfattning är att jorden som säljs på Ingarvet innehåller rötslam från avloppsreningen.

– Det stämmer inte. Däremot hoppas vi på sikt kunna använda rötslammet till anläggningsjord, men det är inget vi gör idag.

Näringsrik

På återvinningscentralen säljs två jordsorter, baserade på kompostmaterial: anläggningsjord och planteringsjord. Anläggningsjorden är lite grövre och består av matjord, grönkompost, torv och sand.  Planteringsjorden är extra näringsrik och passar bra för alla typer av odling.

– Eftersom planteringsjorden innehåller 60 procent kompostmull är den väldigt näringsrik. Därför kan det vara bra att blanda upp den med gammal jord eller torv.

Återvunnet material

Just nu är det högsäsong för alla odlare, både stora och små, och många handlar jord hos Falu Energi & Vatten. De flesta köper stora säckar som lastas på släpkärra, men det går också bra att köpa jorden i mindre kassar. Förutom jord finns även sand, grus och stenkross till försäljning på återvinningscentralen.

– Allt vi säljer är olika former av återvunnet material. Tillgången varierar och vi måste därför reservera oss för att det kan vara slutsålt. För att vara på den säkra sidan, ring vår kundtjänst innan och kolla läget, tipsar Hanna Bergman.

Mer information

Behöver du jord, sand, grus eller pellets?