Sök

Falun får nytt laddsystem för elbilar

Antalet laddningar vid laddstationer ökar kraftig i landet. Bara i Falu kommun har antalet laddningar ökat från 4 000 till 8 000 på ett år. Nu tar Falu Energi & Vatten nästa steg genom att ansluta kommunens laddstationer till Charge & Drive.

– Charge & Drive är ett molnbaserat system som bland annat övervakar driften av laddstationerna. Systemet erbjuder enkel sökning av lediga laddplatser och smidiga lösningar för betalning, något som tar oss ytterligare steg mot att framtidssäkra laddinfrastrukturen, berättar Lars Runevad, projektledare för Falu Energi & Vattens elbilsprojekt.

Tryggare och enklare elbilsägande
Att Faluns laddstationer ansluts till Charge & Drive innebär att kunden får ett tryggare och enklare elbilsägande. Genom samarbetet kommer kommunens laddstationer länkas samman med systemets övriga laddplatser. Totalt finns det 1 200 smarta laddstationer, varav 450 är snabbladdare, anslutna runt om i Norden och nya sätts upp kontinuerligt.
– Det kommer att vara enkelt att ladda fordonen med Charge & Drive. Som kund registrerar du dig till systemet, får en RFID-bricka hemskickad och väljer att koppla brickan till ett betalkort. Sedan är det möjligt att ladda smidigt och enkelt på någon av alla tusen laddstationer runt om i Norden.

Tobias Henmark är landschef för Fortum Charge & Drive i Sverige och Finland och han ser fram emot ett samarbete.
– Falu Energi & Vatten är en föregångare inom elbilsladdning och en mycket kvalificerad partner. Företaget står inte bara för ett viktigt nät i Sverige, utan vi räknar också med att de kommer att vara en engagerad partner som är med och driver på utvecklingen av funktionerna i vårt system, säger han.

”Inte märka någon skillnad”
Faluns laddstolpar och stationer kommer succesivt börja flyttas över till systemet.
– Men fram till sommaren kommer våra kunder inte märka någon skillnad, utan kan starta laddning utan RFID-bricka eller konto på telefonen. Vi kommer att informera alla våra kunder i god tid när det blir förändringar. 

Alla som har frågor kring laddning av elbilar i Falun eller elbilsägande i stort kan kontakta Falu Energi & Vatten för mer information. 
– Vi har många års erfarenhet om elbilsmarknaden och laddning. Erfarenheter som gjort oss övertygade om att el har en stor betydelse i omställningen till en fossilfri fordonsflotta och ett hållbart samhälle, säger Per Magnusson, produktansvarig på Falu Energi & Vatten.

Bildtext: 
Fortums Tobias Henmark (landschef Charge & Drive) och Falu Energi & Vattens Lars Runevad (projektledare) och Per Magnusson (produktansvarig) gör tumme upp för det nya laddsamarbetet genom Charge & Drive.

Fakta/Charge & Drive
Molntjänsten Charge & Drive har bland annat en flexibel betalningsfunktion, kundtjänst, mobil- och webbapp med karta och omfattande funktioner för distansövervakning. Nätverket är ledande i Norden med totalt 1 200 smarta laddare, varav 450 är snabbladdare.