Sök

Den 23 januari firar vi Elens dag - hipp hipp hurra

Vårt moderna samhälle är helt beroende av el. Samhällets hjul snurrar med hjälp av el och det gör vardagen både bekväm och säker. Väl värt att fira!

Kan du tänka dig en dag utan el? Lamporna går inte att tända, maten står kall på spisen, du kan inte se på tv eller surfa på datorn. Går du utanför huset fungerar inte rulltrappor, hissar eller kanske tåg. Du kan inte handla för butikernas kassasystem ligger nere. När kyl- och frysdiskarna inte fungerar förstörs maten. Dessutom lyser inga gatlyktor eller andra lampor i staden. En januaridag utan el skulle bli väldigt mörk.  

Om man stannar upp ett tag och funderar på hur en dag utan el skulle se ut så förstår man vidden av vårt beroende av alla dessa strömmande elektroner.

Men som tur är har vi el så gott som jämt. Leveranssäkerheten i Sverige är 99,99 procent. Och det är inte vilken el som helst. 98 procent av elen som produceras i Sverige är fossilfri.

Så nog finns det skäl att elen har sin egen dag den 23 januari.

El från Falun
I Falu kommun är det Falu Energi & Vatten som ansvarar för elnätet i nästan hela kommunen, förutom i Enviken. Vi säljer också elavtal vilket gör att du kan köpa den el du använder från oss. Det är ren el som inte belastar klimatet, utan till 100 % tillverkas av lokala förnyelsebara energikällor som biobränsle, vattenkraft och vindkraft.

Tävling
Om du frågar familj, vänner eller arbetskompisar vad de uppskattar mest med el så kommer du att få svar som ”ladda mobiltelefonen” och ”starta dagen med en kopp kaffe”. Från stort till smått  har elen en viktig roll  i vår vardag. Nu vill vi veta vad elen betyder för dig och kanske när uppskattar den som mest? Dela med dig på vår Facebook-sida! Vi samlar in svar under den 23 januari och lottar sedan ut 5 powerbanks bland dem som delat med sig av sina tankar!

 

Läs mer om Elens dag på Energiföretagen i Sverige