Sök

Dags att lämna din julgran 2019

Söndagen den 13 januari 2019 kör vi julgransinsamling igen. Du som har haft en gran inne under julen kan bekvämt skänka den till Falu Energi & Vattens insamling.

För sjunde året i rad samlas julgranar in. Efter jul och nyår har tusentals julgranar runtom i kommunen gjort sitt som dekoration. Bor du i centrala Falun kan du placera granen vid din infart eller utanför flerbostadshusens soprum så samlar Falu Energi & Vatten in granarna under söndagen.
I Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö finns möjlighet att bidra till insamlingen genom att lämna granar i containrar som är tillgängliga vid värmeverken under söndagen. Observera att vi inte tar emot plastgranar eller granar med juldekoration.

Slipper kallstarta bilen

Vid insamlingen av granarna används bland annat hybridsopbilar och hybridbilar med släp. På det viset slipper du kallstarta bilen för att åka iväg och slänga granen, vilket minskar utsläppen av koldioxid med 1,5 kilo per bil.
– Det är en enkel insats som förenklar vardagen för Falubor och gör stor nytta för Ria-stugan och miljön. Det är helt i linje med vårt arbete mot ett hållbart Falun, säger Hanna Bergman, hållbarhetschef.

Värme till Ria-stugan

Förra året samlades 5 436 julgranar in runt om i Falu kommun. Granarna användes som bränsle vid Västermalmsverket och blir till fjärrvärme som värmer Ria-stugan i fyra månader.

Fakta/Julgransinsamlingen

Julgransinsamlingen har under åren 2013-2017 resulterat i fjärrvärme och el för 80 608 kronor till Ria-stugan. Läs mer på fev.se/julgranar

Karta på var vi samlar in i centrala Falun

Hitta till värmeverket i Bjursås

Hitta till värmeverket i Grycksbo

Hitta till värmeverket i Svärdsjö