Sök

En av Sveriges bästa återvinnare

Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning. Det ska vi vara stolta över. Samtidigt finns det många som undrar hur sophanteringen fungerar i verkligheten. Vissa är till och med skeptiska till hur vi tar hand om avfallet. 

För att reda ut hur sopsorteringen och återvinningen fungerar har vi tagit fram en film. Den handlar om Sumpen och Erik, två grannar som har lite olika syn på det här med sopsortering och återvinning. 

Myter och sanningar om återvinning

"Soporna blandas säkert ändå i slutändan?"
Nej. I dag kan vi återvinna så mycket som 99 % av allt som lämnas till oss. Tack vare hjälp från dig och alla andra Falubor. Skulle allting blandas och eldas upp så skulle det kosta mycket mer att ta hand om soporna och avfallstaxan skulle bli mycket högre. Dessutom skulle vi bli tvungna att gräva ännu djupare i jorden efter nya råvaror till nya prylar. Då är det mycket bättre att använda det som redan finns.

"Det är dyrare att återvinna med alla transporter som krävs?"
Transporter av avfall är en liten del av produktionen jämfört med alla transporter som krävs för att nyproducera material. Att framställa nytt material kostar mycket mer och kräver enormt mycket energi. Genom att smälta ner återvunna konservburkar och använda materialet igen sparas 75 procent av den energi som krävs för att framställa nytt stål från järnmalm. För aluminium är den siffran hela 95 %.

"Sopbilen har ju bara ett fack och blandar soporna"
Nej. Sopbilen har olika fack för olika sopor (brännbart och matavfall). De två facken syns inte alltid från utsidan. Titta på filmen här ovanför så får du se hur det ser ut i verkligheten.

"Det gör ingen skillnad om jag återvinner när andra struntar i det?"
Din insats varje dag är avgörande. Många viktiga samhällsutvecklingar sker med hjälp av människors goda vilja. I dag förstår de allra flesta fördelarna med att sopsortera. Du kan inte ta ansvar för vad andra gör, men tillsammans kan vi göra så gott vi kan och hjälpas åt. Vem vet, du kanske inspirerar någon annan att göra detsamma?

Nästan allt kan återvinnas

Nästan allt vi konsumerar och producerar kan återvinnas. Farliga ämnen kan separeras och värdefulla naturresurser kan användas igen. Vid våra tre återvinningscentraler i Falun, Bjursås och Svärdsjö kan du lämna allt från gamla soffor till glaskaraffer.

Ta sorteringsguiden till hjälp om du är osäker

Med vår sorteringsguide får du snabbt svar på hur du ska återvinna det du planerat att slänga. Allt från frigolit och värmeljuskoppar till plasthinkar och glödlampor. Här hittar du sorteringsguiden. 

Lämna till second hand istället för att slänga

Möbler, kläder och andra saker som du inte längre vill ha kvar kan kanske komma till nytta för andra. Kolla med vänner och bekanta, grannar, second-handbutiker, auktionsbyråer och säljsajter. Kan det återanvändas så spar vi tillsammans ganska mycket i slutändan. Här hittar du länkar till second hand-butiker i Falun.

Falun i topp i Sverige

Under 2013 utsåg branschorganisationen Avfall Sverige för första gången landets bästa verksamhet och vinnare blev Falun! År 2014 var det dags igen och denna gång hamnade vi på en fin andraplats. 2015 var det dags för en topplacering än en gång - en tredjeplats.

Utmärkelserna baseras på uppgifter från ett verktyg som tagits fram av Avfall Sverige. Det används för att kunna jämföra kommuner med varandra och sträva mot att hela tiden bli bättre. Undersökningen visar statistik från materialåtervinning, matavfallsinsamling, nöjda kunder, avfallsmängd, avfallsavgifter och ekonomi.